Bőrgyógyászati rákszűrés dermatoscoppal


Napjainkban egyre többet hallunk a melanomáról. A betegség igen rosszindulatú, de ha időben ismerik fel, a beteg életkilátásai jelentősen kedvezőbbek. A korai felismerés kulcsa a rendszeres orvosi ellenőrzés, hiszen csak szakember tudja megállapítani, milyen típusú a bőrelváltozás; ugyanis sok esetben a melanoma könnyen összetéveszthető egy anyajeggyel, szemölccsel, ezért a rendszeres szűrés életet menthet.

A melanoma

A melanoma a bőr festékes sejtjeiből (melanocytáiból) kiinduló rosszindulatú, áttétképzésre hajlamos daganat. A melanoma kiindulhat már meglévő anyajegyből, de akár újonnan is képződhet. A „gyanús” elváltozásokat sebészileg eltávolítjuk, majd a minta szövettani feldolgozása során a diagnózisnak megfelelően szükség lehet további teendőkre.

A szemölcs

A szemölcsöknek többféle formája ismert. Leggyakoribbak a vírusos szemölcsök, melyek különösen gyakran fordulnak elő immungyengeséggel járó állapotokban, gyermekekben, uszodákba járókon, közös mosdót vagy fürdőt használókon. Eltávolításuk történhet fagyasztással, ecseteléssel, de sok esetben ezek nem elegendőek a gyógyuláshoz, és szükség van elektro- vagy lézersebészeti beavatkozásokra is, melyek jó kozmetikai eredménnyel végezhetőek.