Általános információk a magzati ultrahang-vizsgálatokról

A magzati ultrahangvizsgálatok végzését,a vizsgálat menetét, a vizsgálati dokumentációt, a vizsgálatot végzők személyi kompetenciáját és a vizsgálat tárgyi feltételeit, miniszteri rendelet szakmai protokollok, irányelvek szabályozzák:
A várandósgondozásról szóló 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a Down-kór prenatális szűréséről és diagnosztikájáról (2016. EüK. 22. szám), hatályos: 2016.12.22. – érvényesség időtartama: 2020. 10. 01
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a koraterhességi diagnosztikus és az alap (basic) ultrahang-szűrővizsgálatokról (EüK. 3. szám), hatályos: 2017.02.20 2017. – érvényesség időtartama: 2020. 12. 31

Az ultrahangvizsgálatok típusi idikációjuk alapján :
Diagnosztikus szülészeti ultrahangvizsgálat :
Panaszok, tünetek esetén, vagy egyéb vizsgálatok eredményei alapján, konkrét céllal végzett ultrahangvizsgálat.
Szülészeti ultrahang-szűrővizsgálat :
Tünet- és panaszmentes várandósokon, optimális időben végzett ultrahangvizsgálat.
Tájékozódó ultrahangvizsgálat :
Szülész-nőgyógyász szakorvosok a szülészet-nőgyógyászati vizsgálat során tájékozódó ultrahangvizsgálatot végezhetnek, de nem jogosultak, a várandósok gondozása során elvárt alap ultrahang-szűrővizsgálatok kivitelezésére.

Vizsgálatot végző személyek kompetenciája :
Szakorvos
A 2000-től szakvizsgát szerzett szülész-nőgyógyász szakorvosok szakvizsgája során elvárás az ultrahangvizsgálat alapjainak az ismerete, ezért ők a szülészeti-nőgyógyászati vizsgálat során tájékozódó ultrahangvizsgálatot végezhetnek.
Szakorvos licenc vizsgával
A szülészeti ultrahang-szűrővizsgálatok speciális gyakorlatot és elméleti ismereteket igényelnek, ezért ezeket a vizsgálatokat a gyakorlati és az elméleti tudásukat igazoló oklevéllel, diplomával, „jártassági” (a későbbiekben licenc) vizsgával rendelkezők végezhetik.
Szonográfus
Szonográfusok a kompetenciájuknak megfelelően, csak „jártassági” (licenc) vizsgával rendelkező szakorvosok felügyeletével adhatnak ki ultrahangleletet.

A várandósgondozás során végzendő magzati ultrahangvizsgálatok :

„0”. Koraterhességi diagnosztikus ultrahangvizsgálat
A vizsgálat célja a méhen belüli terhesség(ek) kimutatása, vagy a kóros koraterhességi állapotok felismerése ultrahangvizsgálattal.

„I.” Első-trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat
11. hét+0 naptól 13. hét+ 6 napig végezhető. A szűrővizsgálat célja a magzat, magzatok életképességének, számának, többes terhesség esetén a chorionicitás, amnionicitás kimutatása, a magzat méretei alapján a pontos terhességi kor meghatározása. A vizsgálat lehetőséget nyújt egyes durva fejlődési és kromoszóma rendellenességek gyanújának korai felismerésére.

„II.”Középső-trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat
Végzésének optimális ideje a terhesség 18–22. hete A szűrővizsgálat célja a magzat, magzatok szívműködésének a kimutatása, a terhességi kor pontosítása, a magzat nagyságának, növekedésének ellenőrzése, az alapvető magzati anatómia ábrázolása, egyes magzati fejlődési rendellenességek felismerése, a magzatvíz mennyiségének, a lepény szerkezetének, elhelyezkedésének a megítélése. A szűrővizsgálat során kapott információk segítik az optimális gondozást, az anya és a magzat szempontjából a terhesség kedvezőbb kimenetelét. Bár számos fejlődési rendellenesség felismerhető, azonban a leggondosabb vizsgálat ellenére sem lehet valamennyit kimutatni, mert azok egy része a terhesség későbbi időszakában alakul ki.

„III.” Harmadik-trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat
A várandósság 30-32. hetében és a 36-38. hetében végzett szűrővizsgálat célja a magzat méretének, állapotának, a magzatvíz mennyiségének, a lepény érettségének, helyzetének a megítélése, a magzat növekedési zavarainak és a III. trimeszterben felismerhető fejlődési rendellenességeknek a kiszűrése. A fokozott gondozást igénylő terhességek kiemelése, a szülés körüli teendők pontosabb meghatározására.

Keresés

Bejelentkezés

A szakrendeléseknél feltüntetett telefonszámon.

Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelése az allergiának. Az allergia sokféle tünettel tudja megnehezíteni az …

Klinikánkon a koronavírus járvány miatti hatályos járványügyi előírások, óvó-védő rendszabályok …

Kedves Pácienseink!

A Mátyásföld Klinika nyári szabadsága 2024.08.12-től 2024.08.21-ig tart. Ezidő alatt a klinika zárva tart, telefonos ügyelet 8-14 óráig lesz. Időpont foglalással és lemondással kapcsolatban a matyasfoldklinika@
matyasfoldklinika.hu email címen tudnak elérni minket.