Csecsemő szűrés: koponya, általános hasi, csípő

Ma Magyarországon a csecsemők szervezett komplex ultrahang szűrővizsgálata nem megoldott. Hat hónapos korban van lehetőség TB finanszírozott, ortopéd szakorvos által elvégzett csípő szűrésre és hasi ultrahangvizsgálatra.

A szűrés legoptimálisabb időpontja 4 és 8 hetes kor között van. Különösen ajánlott, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, daganatos betegség, vesebetegség, csípőficam, ha a baba fejlődése elmarad, valamint “bukós” babák esetén. A komplex csecsemő ultrahangszűrés magába foglalja a hasi szervek az agykoponya és a csípők vizsgálatát. A vizsgálat fájdalmatlan és a csecsemőre nézve semmilyen veszéllyel nem jár, ha szükséges korlátlanul ismételhető. Felfedezhetők a panaszt és tünetet nem okozó és a méhen belüli magzati ultrahangvizsgálat során fel nem tárható veleszületett fejlődési rendellenességek, valamint a szülés körüli időszakban kialakult elváltozások.

A koponya vizsgálata során a nagykutacson keresztül vizsgálható az agy állománya. Felismerhetők az agyállomány és az agykamrák fejlődési rendellenességei, az agyvérzés és az oxigénhiányos károsodás, valamint a terhesség során létrejött fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Ezen elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése nagy jelentőségű a csecsemő testi-szellemi fejlődése szempontjából.

A has vizsgálata során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk. Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek. Ilyen például a vesék üregrendszerének és a húgyvezetéknek a tágulata, vagy a vesék cisztás megbetegedése. Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének fali megvastagodása, szűkülete. Csecsemőkorban a hasi ultrahangvizsgálat nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható.

A csípők időben, lehetőleg 6 hetes korban történő ultrahangszűrése kimutatja a csípők fejletlenségét, vagy ficamát és szükségtelenné teszi a hagyományos röntgenvizsgálatot. A csípő dysplasia, illetve ficam korai diagnózisa gyors és műtét nélküli gyógyítást tesz lehetővé. A kezelés hatékonysága jól nyomon követhető ultrahangvizsgálattal. Az ortopéd szakorvosok minden baba szüleinek javasolják, hogy gyermeküket hathetes kor körül vigyék el ultrahang szűrővizsgálatra.

Keresés

Bejelentkezés

A szakrendeléseknél feltüntetett telefonszámon.

Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelése az allergiának. Az allergia sokféle tünettel tudja megnehezíteni az …

Klinikánkon a koronavírus járvány miatti hatályos járványügyi előírások, óvó-védő rendszabályok …

Kedves Pácienseink!

A Mátyásföld Klinika nyári szabadsága 2024.08.12-től 2024.08.21-ig tart. Ezidő alatt a klinika zárva tart, telefonos ügyelet 8-14 óráig lesz. Időpont foglalással és lemondással kapcsolatban a matyasfoldklinika@
matyasfoldklinika.hu email címen tudnak elérni minket.