Férfi klimax

A nemzetközi meghatározás szerint 45-59 év közötti férfiak a középkorúak, 60-73 év közöttiek az idősödő férfiak. Az életkor előrehaladtával a tesztoszteron (ez az un. férfi hormon) termelődése csökken. 65 éves korban a tesztoszteronszint kb. harmada a 20 éves korúénak. A hormon szintjének csökkenése következtében a “tesztoszteronfüggő” szervek (idegrendszer, izomzat, csontrendszer, genitaliák, bőr és szőrzet) felépítésében és működésében változások következnek be.


Ennek megfelelően a következő tünetek alakulhatnak ki:
 

Emocionális instabilitás, viselkedési változások (idegesség, agresszivitás, türelmetlenség, belső feszültség, csökkent koncentrálókészség, alvászavarok, hőhullámok, szédülés, fejfájás)
Csökken az izomtömeg, növekszik a zsír mennyisége, mellmegnagyobbodás alakul ki, a szőr- és hajnövekedés zavart szenved.
A szexuális panaszok és tünetek (libidócsökkenés, merevedési problémák, ejaculatum mennyiségének csökkenése és dinamikája) a legspecifikusabbak és leginkább előtérben állóak.
A prosztata megnagyobbodásával összefüggő vizelési zavarok.

Ezen elváltozásokból létrejövő tünetegyüttest nevezzük férfi klimaxnak.


Diagnózis
 

Fenti tünetek megléte
Fizikális vizsgálat (maszkulin jelleg csökkenése, szőrzet gyérülése, emlők megnagyobbodása, külső genitáliák megváltozása, prosztata megnövekedése, testmagasság csökkenése)
Laboratóriumi vizsgálatok (ált. vizsgálat+ hormonszint)
UH vizsgálat (elsősorban a genitáliák)


Kezelés
 

Fizikai és szellemi aktivitás fokozása
Könnyű vegyes étrend
Csontritkulás kezelése (Ca adása)
Sz.e. tesztoszteron-pótlás
PDE5-gátlók

Keresés

Bejelentkezés

A szakrendeléseknél feltüntetett telefonszámon.

Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelése az allergiának. Az allergia sokféle tünettel tudja megnehezíteni az …

Klinikánkon a koronavírus járvány miatti hatályos járványügyi előírások, óvó-védő rendszabályok …

Kedves Pácienseink!

A Mátyásföld Klinika nyári szabadsága 2024.08.12-től 2024.08.21-ig tart. Ezidő alatt a klinika zárva tart, telefonos ügyelet 8-14 óráig lesz. Időpont foglalással és lemondással kapcsolatban a matyasfoldklinika@
matyasfoldklinika.hu email címen tudnak elérni minket.