...

Gyermekbőrgyógyászat

Az életkorhoz kötött, inkább gyermekkorban előforduló betegségek diagnosztizálása és kezelése:

  • gyermekkori ekcéma
  • vírusszemölcsök
  • uszodaszemölcsök
  • allergiás betegségek

Gyermekbőrgyógyászat

Egyes bőrbetegségek kifejezetten gyermekkorban jelentkeznek. Csecsemő- és gyermekkorban ugyanis a bőr sérülékenyebb, víztartalma nagyobb, ezért gyakrabban jelentkeznek rajta bőrelváltozások és különféle fertőzések.

Gyermekkori bőrbetegségek

A gyerekek számára potenciális veszélyt jelent ebből a szempontból az bölcsőde, óvoda, iskola – vagyis a közösségek. Ilyen körülmények között terjed például az ótvar, mely helyi kezeléssel, fertőtlenítős lemosással és helyi antibiotikumkezeléssel gyógyítható, de néha szájon át szedhető antibiotikum szedése is szükséges.

Uszodákban, tornaöltözőkben fertőzheti meg a gyermeket a vírusos szemölcs, ennek egyik formája az uszodaszemölcs.

A gyermekkori ekcéma előfordulása az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat, melynek oka az, hogy egyre több az érzékeny bőrű gyermek. Kialakulásának oka lehet örökletes, de közrejátszhatnak benne egyes allergének is. Az ekcéma leggyakrabban a csuklókon jelentkezhet, de előfordulhat más testhajlatokban, pl. az arcon, a könyök-, térd- és combhajlatban is. Jellemző tünete az intenzív vakaródzás. A betegség kezelése helyileg történik, és törekedni kell a baktériumos felülfertőződés megelőzésére is. A kezelés alapját a bőr nedvességének pótlása jelenti.

Gyermekkorban az allergiás betegségek is gyakrabban jelentkeznek, mint idősebb korban. Csecsemőkorban nem ritka a seborrhoeás dermatitisz, melynek tünete a fejbőrön, az arcon és a fülön megjelenő hámló bőrréteg. Hirtelen jelentkező allergiás bőrtünet például a csalánkiütés. A jellegzetes vörös foltok okozója a bőr ereinek kitágulása és áteresztővé válása. A kiütést legtöbbször valamilyen szervezetbe jutott, irritációt kifejtő anyag vagy kórokozó okozza, ilyen lehet pl. a bélférgesség, vagy egyes gyógyszerek, de endogén, belgyógyászati okai is lehetnek, vagy fizikai tényezőkre is kialakulhat csalánkiütés.

Keresés

Bejelentkezés

A szakrendeléseknél feltüntetett telefonszámon.

Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelése az allergiának. Az allergia sokféle tünettel tudja megnehezíteni az …

Klinikánkon a koronavírus járvány miatti hatályos járványügyi előírások, óvó-védő rendszabályok …

Kedves Pácienseink!

A Mátyásföld Klinika nyári szabadsága 2024.08.12-től 2024.08.21-ig tart. Ezidő alatt a klinika zárva tart, telefonos ügyelet 8-14 óráig lesz. Időpont foglalással és lemondással kapcsolatban a matyasfoldklinika@
matyasfoldklinika.hu email címen tudnak elérni minket.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.