...

STD nemigyógyászat

STD: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Candida, HPV, Trichomonas (Gonorrhoea, Syphilis)

A hüvelyi váladékozás természetes folyamat. Sok esetben nem könnyű eldönteni, hogy mikor van szó kóros ok miatt kialakuló hüvelyi folyásról, és mikor csak bővebb hüvelyi váladékozásról. Kóros okra utal, ha a hüvelyi váladék színe sárgás, esetleg barnás, szürkés, zöldes vagy friss vérrel festenyzett lesz, szintén betegségre utal, ha a hüvelyváladék állaga megváltozik, például habos vagy darabos, túrós állagú lesz, illetve ha szaga kellemetlenné válik.

Amennyiben bizonyos szubjektív panaszok is társulnak a hüvelyi váladékozáshoz, vagy ezek a szubjektív panaszok önmagukban jelentkeznek, akkor is javasolt egy orvosi kivizsgálás: ilyen például a viszketés, az aktus alatti hüvelyi fájdalom, a hüvelyi égő érzés jelentkezése.

Hüvelyi folyások és okai

A hüvelyi folyások oka bakteriális, gombás vagy parazita okozta fertőzés lehet. Ezek kialakulására hajlamosíthat például az ismételt vagy tartós antibiotikum-szedés, az alacsony ösztrogénszint, sérülékenyebb hüvelyi nyálkahártya, gyakori irrigálás, immunhiányos állapot, cukorbetegség.

Az egyik leggyakoribb hüvelyi ok a Candida albicans okozta gombás folyás, melynél gomba a normál flóra tagja, de ha elszaporodik, akkor tüneteket okoz. A gombás fertőzésre jellegzetes tünet a kínzó szeméremtesti viszketés, a sárgásfehér túrós jellegű csapadékos váladék.

Gyakran okoz hüvelyi folyást a Gardnerella vaginalis nevű baktérium, ezt a típusú hüvelyi fertőzést bakteriális vaginózisnak nevezzük. Oka a hüvely normál flórája egyensúlyának felborulása, csökken a tejsavbaktériumok száma, így teret nyernek a kórokozó baktériumok. Jellemző tünete a szürkésfehér, halszagú hüvelyi folyás.

Egyéb baktériumok is gyakran okozhatnak hüvelyi folyást, igen jellegzetes például az emésztőszervben élő baktériumtörzsek kiváltotta fertőzés (például az E. coli), illetve ritkábban a nemi úton terjedő kórokozók (például Gonorrhoea Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma baktériumok) okozta hüvelygyulladás.

Szintén gyakori kórokozó a Trichomnas vaginalis, mely a paraziták közé tartozik, nemcsak nemi úton, de közös fürdővel, törölközővel is terjed, fő tünete a viszketés és a zöldes, zöldessárgás habos jellegű hüvelyfolyás.

Nemi úton még vírusokat is át lehet adni a partnernak. Ilyenek a Herpes, HIV, HPV és Hepatitis kórokozói.

Keresés

Bejelentkezés

A szakrendeléseknél feltüntetett telefonszámon.

Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelése az allergiának. Az allergia sokféle tünettel tudja megnehezíteni az …

Klinikánkon a koronavírus járvány miatti hatályos járványügyi előírások, óvó-védő rendszabályok …

Kedves Pácienseink!

A Mátyásföld Klinika nyári szabadsága 2024.08.12-től 2024.08.21-ig tart. Ezidő alatt a klinika zárva tart, telefonos ügyelet 8-14 óráig lesz. Időpont foglalással és lemondással kapcsolatban a matyasfoldklinika@
matyasfoldklinika.hu email címen tudnak elérni minket.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.